Produkcja topoli na glebach lekkich

Zapytaj Eksperta Bio-Energii o uprawę, zbiór, przechowywanie, skup i ceny

Produkcja topoli na glebach lekkich

Postprzez Bio-Energia 12 paź 2008, o 20:05

Na ogół uważa się, że topola uprawiana na gruntach rolnych wymaga dobrych gleb. Dlatego ciekawe są wyniki doświadczeń przeprowadzonych w Niemczech na glebach piaszczystych.

W trakcie sześcioletnich badań uzyskiwano na piaskach ponad 10 t/ha suchej masy drewna. Plon taki dawała odmiana Max (Japan 105), która w dobrych warunkach może dać plony nawet 20 t/ha.

Zadziwiającym jest, że odmiana ta nie nawożona azotem dawała plony mniejsze jedynie 1-4% niż na poletkach nawożonych dawką 150 kg azotu/ha. Tak więc uprawa topoli z punktu widzenia ochrony środowiska przed zanieczyszczeniem azotem jest bardzo interesująca.

Topola wśród badanych roślin (wierzba, miskant, żyto, pszenżyto, konopie) wyróżniała się dużym plonem drewna i energii oraz małym zapotrzebowaniem na nawozy i pestycydy. Do jej zalet należy także zaliczyć niską średnią zawartość azotu (0,8 %), potasu (0,4 %), S (0,08 %) oraz chloru (0,01 %), co powodowało, że w czasie spalania dawała najmniejsze emisje tych pierwiastków (Źródło: Scholz i Ellerbrock, 2002). Jest to wiadomość interesująca dla energetyki.

Na pewno warto zainteresować się uprawą tej rośliny. Chętnym udostępnimy więcej informacji.
Bio-Energia
p.o. administratora

Re: Produkcja topoli na glebach lekkich

Postprzez Jan Mojzis 11 wrz 2010, o 10:55

Dziendobry.
Mam prozbe planujemy wysadzic ten to gatunek topoli –jest taka mozliwosc aby pan przyslal nam wiencej informaciji na nasz email jan.mojzis@post.cz
Dzienkujemy bardzo za waszo pomoc.
Agnieszka i Jan Mojzis
Jan Mojzis

Powrót do Wieloletnie rośliny krzewiaste krótkiej rotacji np. wierzba, topola, robinia